Werken met hout

Bij Cato Deco werken met diverse houtsoorten. Denk daarbij aan kastanje, wilg, eik, berk, beuk en lariks.

Al ons hout is natuurlijk luchtgedroogd. Dat betekent dat tijdens het droogproces een groot percentage van de beweging van het hout al heeft plaatsgevonden. Er is daardoor minder splijting en beweging op het moment dat er een krabpaal of klimboom uit vervaardigd wordt. Hout is een levend product en zal daarom altijd wat beweging hebben, het is een natuurlijk wonder.

We krijgen vaak vragen over spleten en scheuren in hout, waarom dit gebeurd en of dit de structuur zal beschadigen. Het simpele antwoord is dat dit een volkomen natuurlijk proces is: iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Elk stuk hout wil hetzelfde zijn als zijn omgeving, zowel qua vochtgehalte als temperatuur.

Door stijgende temperaturen tijdens de zomermaanden of wanneer de verwarming weer aangaat, vertoont hout barsten en spleten. Het hout droogt verder uit vanaf het oorspronkelijke vezelverzadigingspunt. Scheuren en spleten maken allemaal deel uit van het verouderingsproces van het hout.Waarschijnlijk heb je dit ooit eens gezien in de eikenbalkstructuur in een oude bar. Ook daar valt de balk niet zomaar uit elkaar. Je hebt een prachtig stukje natuurkunst om te bewonderen bij jouw thuis. Onze producten zijn gemaakt om jarenlang mee te gaan en met de juiste zorg kan het een leven lang mee te gaan.

Sisal

Katten houden van krabben (aan de boombast en/of aan sisal). Ze worden er nou eenmaal op natuurlijke wijze naar toe getrokken. Onze bomen worden daarom standaard voorzien van sisal. Sisal is een natuurlijke vezel die wordt gewonnen uit de bladeren van de Agave Sisalana, een vetplant die nauw verwant is aan de plant, die ons tequila oplevert, hij groeit in droge woestijnklimaten, zoals de vlaktes van Mexico en andere delen van de Nieuwe Wereld.

De sisalvezel wordt traditioneel gebruikt voor touw en touw en heeft vele andere toepassingen, waaronder papier, stof, schoeisel, hoeden, tassen, tapijten en dartboards.

Ben je er klaar voor om jouw unieke houten krabpaal met sisal te bestellen? Neem dan nu contact met ons op.